Päivitykset

4.4.2019
Kasvattajat
Pentuvälitys


20.9.2019
Pentueita suunnitteilla
Pentuvälitys

9.2.2019
Pentuvälitys,
Sijoituskotia Etsitään,
Siitosurokset

19.1.2019
Koko sivuston sisältö tarkastettu ja päivitetty.

29.10.2018
Pentulista
Aikuisia etsii kotia
Siitosurokset

27.7.2018
Pentulista
Kasvattajalista

Yhteistyössä 2019:

Suomen Kissaliitto

Movet

Orimail jutut ja kuvat voi lähettää osoitteeseen pike@pikekokkonen.com

Sivuston ylläpito:
Leena Varinen
leena@jalecats.net

ITÄMAINEN LYHYTKARVA 

Ensimmäinen itämainen lyhytkarva tuli Suomeen v 1977. Itämaisen kissan EMS rotukoodi on OSH tai OSH var. Ennen nykyistä Ems-koodistoaan se tunnettiin  ORI, ORS. Viime vuosina sen rekisteröintimäärät ovat lisääntyneet merkittävästi.

Lyhytkarvainen itämainen on joko puhdas tai se voi myös olla nk. variantti (var) jolloin sen vanhemmista jompikumpi on pitkäkarvainen. Myös lyhytkarva variantti on rotupuhdas ja voi osallistua virallisiin näyttelyihin ja sitä voi käyttää jalostuksessa vaikka se kantaa pitkäkarvaisuutta. Vuoden 2015 alussa var etuliitteen käytöstä rekisterikirjoissa luovuttiin ja variantit saa yhdistää puhtaisiin lyhytkarvoihin vain hopea säännösten mukaisesti.

Ulkonäkö

Ulkonäöltään itämaiset lyhytkarvaiset ovat hoikkia ja elegantteja, mutta samalla erittäin lihaksikkaita. Vartalo on pitkänomainen ja solakka. Samoin häntä on pitkä, piiskamainen ja pituudeltaan suhteessa vartalon mittaan. Myös jalat ovat korkeat ja hoikat, käpälät ovat pienet.

Pää on edestä katsottuna kiilan muotoinen. Pään kiila alkaa nenänpäästä leventyen tasaisesti kohti korvia. Korvat ovat suuret, tyvestä avoimet ja ne sijaitsevat alhaalla niin, että jatkavat pään kolmiomaista linjaa.

Silmät ovat mantelinmuotoiset, itämaiseen tapaan vinot. Silmien värin tulee aina olla vihreä.

Turkki on lyhyt, silkkisen pehmeä, aluskarvaton, kiiltävä ja vartalonmyötäinen.

 Turkin värikirjo on laaja. Itämainen lyhytkarva tai itämainenlyhytkarva var voi olla:

 - yksivärinen, (suklaa, kaneli, musta, punainen, créme, valkoinen, beige, sininen tai lila )

 - tabbykuvionen (klassinen tabby, tiikeri, täplikäs ja ticked),

 - kilpikonna,

edellämainitut hopealla tai ilman ja uusimpana ryhminä

 - valkolaikku (harlekiini,van tai bi-colour).

 - valkoinen yksivärinen voi standardista poiketen olla joko sinisilmäinen tai odd eye

Luonne

Vaikka kissan ulkonäkö jo hurmaa katsojansa, tutustuessaan itämaisten kissojen luonteeseen useimmat ihmiset menettävät niille sydämensä ikuisiksi ajoiksi. Luonteeltaan ne ovat puheliaita, seurallisia, osallistuvia, aktiivisia ja kiinnostuneita kaikesta mitä niiden ympärillä tapahtuu. Juuri tämän sosiaalisuutensa vuoksi ne eivät välttämättä viihdy perheen ainoana kissana, etenkin jos joutuvat viettämään useita tunteja päivässä yksin kotona.

Itämaiset kissat ovat myös erittäin kekseliäitä, jopa hyväntahtoiseen oveluuteen asti. Pitkä ja notkea vartalo mahdollistaa kiipeilyn mitä omituisimpiin paikkoihin, ja vikkelät tassut toimivat erinomaisesti.

Ajoittain kauas kantava ääni on yksi itämaisten kissojen parhaimpia tuntomerkkejä. Ja tuota suurta ääntään kissat käyttävät vallan suruttomasti saadakseen kaiken haluamansa. Itämaisten kissojen ääni on hyvin rikas, siinä on useita variaatioita. Itämainen kissa jää harvoin sanattomaksi.

Vaikka itämaiset kissat ovat kovin touhukkaita, aikaa isännän tai emännän sylissä makailuun riittää aina. Kun lepohetki koittaa ne käpertyvät mielellään syliin nukkumaan, eli niitä voi hyvällä sydämellä kutsua ihan oikeiksi sylikissoiksi

kaapo300509_2.jpg

EP&IC FlyAway Def Leppard DSM
Lila itämainen lyhytkarva OSH c
Kasvattajat Anne & Krister Tainio
Omistaja Minna Sainio