Päivitykset

4.4.2019
Kasvattajat
Pentuvälitys


20.9.2019
Pentueita suunnitteilla
Pentuvälitys

9.2.2019
Pentuvälitys,
Sijoituskotia Etsitään,
Siitosurokset

19.1.2019
Koko sivuston sisältö tarkastettu ja päivitetty.

29.10.2018
Pentulista
Aikuisia etsii kotia
Siitosurokset

27.7.2018
Pentulista
Kasvattajalista

Yhteistyössä 2019:

Suomen Kissaliitto

Movet

Orimail jutut ja kuvat voi lähettää osoitteeseen pike@pikekokkonen.com

Sivuston ylläpito:
Leena Varinen
leena@jalecats.net

SIAMILAINEN (SIA)

SIAMILAINEN – yksi vanhimmista ja tunnetuimmista kissaroduista, alun perin rotu on kotoisin Siamista eli nykypäivänä paremmin tunnettu Thaimaana,  josta se jalkautui länteen 1800-luvun lopulla.

Tämän elegantin ja viehkeän rodun näkyvin tuntomerkki on varmasti sen väritys eli naamioväritys. Vartalo on vaalea beige, kasvot – korvat  - jalat ja häntä ovat tummemmat ja silmät ovat siniset. Naamion tummuus vaihtelee värin mukaan, ruskeanaamiolla on lähes mustat ns. pointit (tällä tarkoitetaan juuri näitä tummimpia kohtia) kun taas vaaleammilla väreillä ei pointit erotu niin selkeästi kropan värityksestä. Vartalon väritys tummuu vaihtelevasti, tummilla väreillä näkyy helpommin tummaa myös vartalossa kuin vaaleammilla. Siamilaisilla on hyväksytty lähes kaikki värit, yksiväriset ja kuviolliset joita kutsutaan tabbynaamioksi. Vuoden 2016 alusta lyhytkarvaiset valkolaikkuiset naamiokissat rekisteröidään myös siamilaisiksi, jotka siihen asti rekisteröitiin omaksi rodukseen-  seychellien lyhytkarvoiksi.

Siamilaisen muut ulkoiset piirteet on kolmion mallinen pää, isot korvat jotka jatkavat pään kolmion mallia. Kuono on pitkä. Silmät ovat siniset ja mantelinmuotoiset jotka menevät vinosti pään mukaan. Profiili on suora ja päälaki pyöreä. Vartalo on elegantti ja malliltaan pitkä, kapea hieman tuubimainen. Myös jalat ovat pitkät, samoin häntä joka on myös piiskamainen malliltaan. Eli lyhyesti voisi sanoa, että tässä kissassa on kaikki pitkää, eleganttia ja tottakai – kaunis joka puolelta!  

Siinä ulkoisia piirteitä mutta se tärkein, eli luonne!

Ah niin rasittavia mutta silti aivan ihana rotu. Siamilaiset ovat sosiaalisia, erittäin aktiivisia ja huomionhakuisia, ihmisrakkaita kissoja. Jotka tykkäävät myös toisten kissojen seurasta ja pääasiassa kaipaavatkin kissaseuraa ihmisseuran lisäksi – eli kaksi siamilaista on parempi kuin yksi!  Joka paikan höyliä, kotiavustajia, mikä vaan on vähänkin kiinnostavaa ja varsinkin jos sen tekee omistaja niin siinä ollaan mukana! Sohvaperunakissoiksi näistä ei siis ole. Vieraat otetaan vastaan tulemalla ovelle vastaan ja häärätään siinä missä ihmisetkin ovat. Siamilaiset tarvitsevat myös tämän vilkkaan luonteensa vuoksi aktiviteetteja jotta niiden aika ei käy tylsäksi ja silloin aletaan helposti keksimään kaikkea kivaa, mikä on niiden mielestä hauskaa mutta omistaja ei välttämättä pidä! Aktivointiin voi käyttää aktivointileluja, ovat meinaan helposti myös hyvin persoja ruoalle (maistuu niin omat kuin ihmistenkin sapuskat. Tämän vuoksi on hyvä seurata syömistä varsinkin leikatuilla jotteivat pääse lihomaan hirveästi ), erilaisia kivoja leluja reilusti – tosin oma kokemus kertoo että yksikin lelu voi riittää ja sen kanssa on aina kivaa, kiipeilytelineitä. Monesti siamilaiset voivat olla marakatteja ja löytyvät välillä erikoisistakin paikoista! Isoja persoonia isolla luonteella, ja voi myös esiintyä mustasukkaisuutta ja jääräpäisyyttä.

Yksi siamilaisen tunnetuimmista piirteistä on ääni. Jos kissa sanoo normaalisti miu niin nämä sanovat määääää. Ja se ei tule pienellä volyymilla vaan sydämen pohjasta varsinkin jos ei huomata taikka halutaan jotain. Äänenkäytössä on eroja, näitä kovaäänistä aina äänessä olevia on mutta myös löytyy sellaisia jotka eivät välttämättä juttele paljoa mitään ja voi muutenkin olla hiljaisempi määääää.

Täytyy kuitenkin muistaa että luonne on eläinkohtainen ja kaikilla on oma yksilöllinen luonteensa, kaikki eivät ole yliaktiivisia tättähääröjä vaan myös löytyy rauhallisempia ja arempia yksilöitä sekä yksineläjiä jotka eivät välitä kissaseurasta. Mutta yks yhteen, jos haluat menoa ja melskettä elämääsi -  valintasi on silloin siamilainen! 

papu_sian.jpg

 PR&CH Desmodus Justiina, JW
Ruskeanaamio siamilainen (SIA n)
Kasvattajat ja omistajat Sari & Jan-Erik Henriksson
Kuva Harri Wickstrand