Päivitykset

4.4.2019
Kasvattajat
Pentuvälitys


20.9.2019
Pentueita suunnitteilla
Pentuvälitys

9.2.2019
Pentuvälitys,
Sijoituskotia Etsitään,
Siitosurokset

19.1.2019
Koko sivuston sisältö tarkastettu ja päivitetty.

29.10.2018
Pentulista
Aikuisia etsii kotia
Siitosurokset

27.7.2018
Pentulista
Kasvattajalista

Yhteistyössä 2019:

Suomen Kissaliitto

Movet

Orimail jutut ja kuvat voi lähettää osoitteeseen pike@pikekokkonen.com

Sivuston ylläpito:
Leena Varinen
leena@jalecats.net

Kasvatuksen yleiset säännöt ja suositukset:

Fifen alaisen Kissaliiton kasvattajaksi ryhtyvän tulee olla suorittanut kasvattajakurssi hyväksytysti läpi. Kasvattaja nimi anotaan SRK:n kautta Fifestä. Kasvattajan tulee olla SRK:n jäsenyhdistyksen jäsen.

Myös siitosuroksen omistajan on tehtävä kirjallinen sopimus SRK:n kanssa siitosuroksen pitämisestä.

SRK edellyttää 
siitokseen käytettävältä itämaiskissalta testattavan PRA:n ja suosittelee testattavaksi FELV/ FIV, sekä yleisemmät sieni-infektiot. Suositeltavaa on myös määrittää siitoskissan veriryhmä. Kissan rokotukset tulee olla voimassa sekä mikrosiru tulee olla toimiva. Kasvatukseen ei saa käyttää kissaa, joka ei ole terve tai jolla on synnynnäinen poikkeavuus kuten napatyrä, piilokives tai kissa on kuuroksi todettu. 


Pentueen hoitoa säätelevät Suomen valtion eläinsuojelulaki yhdessä SRK:n asettamien Kasvattajan sopimuksien kohdat. SRK:n kissanpennun luovutusikä on 12 viikkoa (3kk). Ennen luovutusta pennulla tulee olla rekisterikirja sekä rokotesuoja kissaflunssaa ja ruttoa vastaan, tai muutoin suunniteltu rokote/terveydenhuolto ohjelma.

SRK ylläpitää myös mikrosirurekisteriä! Lisää kasvatukseen liittyvästä aiheesta voit lukea Suomen Kissaliiton sivuilta

Itämaisia rotuja koskevat säännöt :

Kaiken väristen siamilaisten, balineesien sekä seychellien risteyttäminen minkään hopeanvärisen kissan kanssa on kielletty. Vain kasvattajan erityislupa hakemuksesta FIFe-jäsen voi myöntää poikkeusluvan.

Jos itämaisen lyhyt- tai pitkäkarvan kasvatuksesta syntyvien SIA/BAL/SYS/SYL-jälkeläisten vanhemmista toinen tai molemmat ovat hopeita, pentuja saa käyttää OSH/OLH-kasvatukseen erikoisluvalla tai aikuisiällä (yli 10 kk) tehdyn siitostarkastuksen jälkeen.

Vuoden 2015 aikana sääntöihin kirjattiin että Itämaisten pitkäkarvojen ja Balineesien variantti pentuja saa nykyisin ilman erityislupaa risteyttää ei pitkäkarva-geenia kantavan Itämaisen lyhyt tai Siamilaisen kanssa

Kahta valkoista ei saa yhdistää keskenään, kuuroutumisriskin vuoksi.

6-viikkoinen Jalecat's K-pentue nukkumassa